Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Psykomotorikk og pulsmålere

Boktips, Psykomotorikk

17. juni 2023"PULSKUREN - Stress riktig, sov bedre, yt mer og lev lenger"

En bok av lege og forfatter Dr. Torkil Færø.

Utgitt i 2023 av Cappelen Damm.

Denne boken er revolusjonerende av sitt slag.

I Pulskuren stiller Dr. Færø spørsmål med hvordan dagens bakoverlente helsevesen ikke behandler deg før du allerede har blitt syk. Boken retter søkelyset mot forebyggende medisin og hvordan vi enkelt med en pulsmåler kan registrere og regulere egen helse i forkant av livsstilssykdommer. 

Et langvarig høyt stressnivå får oss i en tilstand av kronisk betennelse som over tid kan føre til utbrudd av autoimmune sykdommer, kreft og nedsatt immunforsvar. Dr. Færø gir leserne en god og lettlest teoretisk innsikt i det autonome nervesystemet og forklarer hvordan din pulsvariasjon - pulsslagene sett i forhold til pusterytmen (HRV) - avslører om du er i stress- eller hvilemodus. Nivået av kroppens betennelsestilstand kan avleses via din pulsmåler i form av nettopp din pulsvariasjon. 

Boken tar deg videre med på en ekspedisjon hvor Dr. Færø steg for steg forklarer hvilke faktorer som har en innvirkning på ditt stressnivå, ditt energiforbruk og ditt nervesystem. Ettersom det vil være individuelle forskjeller, lærer du hvordan disse ulike faktorene påvirker nettopp deg slik at du lettere kan finne en balanse i hverdagen. Faktorer som påvirker er:

 1. Søvn, døgnrytme og temperatur
 2. Godt og dårlig stress
 3. Bevegelse, trening og restitusjon
 4. Aktiv hvile og pust
 5. Hva og når du spiser
 6. Faste og væskebalanse
 7. Alkohol
 8. Sykdom
 9. Overvekt
 10. Tobakk
 11. Menstruasjon 
 12. Kjønn og alder
 13. Årstid

Pusten virker inn på balansen i nervesystemet og kan faktisk bidra til å dempe betennelsesstoffene i kroppen. Og det er her psykomotorikken kommer inn; Gjennom å bruke pusten har vi mulighet til å regulere stressnivået i ønsket retning.

I boken fokuserer Dr. Færø på aktive pusteøvelser for å roe ned pusten, men i psykomotorisk fysioterapi jobber vi mot en mer langvarig endring av den spontane pusten, noe som på sikt vil være mer bærekraftig. I tillegg retter psykomotorikken seg mot å gi slipp på uhensikstmessige - og ofte ubevisste - spenninger, noe som både frigjør pust, bedrer søvnen og reduserer stress. 

Boken formidler gjennomgående samspillet mellom kropp og psyke, og Dr. Færø sier det så fint: "Det er vrient å oppnå en god psykisk form om du ikke er i god fysisk form". 

Ved inflammasjon i kroppen som følge av et langvarig høyt stressnivå, oppstår det faktisk ofte sykdomsatferd hvor vi blir slappe, mindre aktive, mer isolerte, nedstemte og engstelige. Med andre ord symptomer på psykiske lidelser som angst og depresjon.

Forfatteren mener at vi ofte overvurderer hva vi kan får til ved å behandle den psykologiske delen av hjernen, og mener vi undervurderer potensialet i å behandle den fysiologiske. Dette er forenlig med hvordan vi jobber i psykomotorisk fysioterapi. Ved å jobbe med kroppen som innfallsvinkel, påvirkes også det mentale og emosjonelle i ønsket retning. 

Men psykomotorisk behandling tar ikke for seg alle de ulike faktorene nevnt ovenfor. 

Så til deg som sliter med å finne balansen mellom aktivitet og hvile i hverdagen, vil jeg varmt anbefale deg å investere i en Garmin-klokke som har funksjonene body battery og HRV, alternativt en Oura-ring, samt denne boken og begi deg ut på en lærerik ekspedisjon. Gjennom hele boken gir Dr. Færø konkrete råd og tips til hvordan bedre kroppens fysiologi og dermed også din pulsvariasjon og helse. 

PulskurenShare on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn