Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Du ER kroppen din

Psykomotorikk

5. november 2022



Alle har en kropp, men visste du at du også er kroppen din? 

Tenk litt på det. 

Du har en kropp og du er en kropp.

 

Det som kanskje skiller psykomotorisk fysioterapi mest fra annen fysioterapi, er nettopp dette synet på kroppen. For det er faktisk gjennom kroppen din at du lærer verden å kjenne. La meg forklare. 

Tenk på et lite barn som enda ikke har lært å prate. Barnet er nysgjerrig og bruker alle sansene til å bli kjent med verden rundt seg. Det ser på, griper etter, tar på, lytter og ikke minst smaker på alt det kommer over. Via disse kroppslige handlingene danner barnet seg ulike assosiasjoner for å gradvis kunne forstå verden. Barnet får etter hvert en forståelse av tid og rom, at det det er forskjell på opp og ned, inne og ute. Det oppdager tyngdekraft, og at ting kan dyttes ned på gulvet - til mor og fars store frustrasjon. 

Med andre ord; kroppen husker og kroppen forstår

For å gjøre det enda litt mer komplisert, er det en samtidighet mellom kropp og følelser (2018). Dette kommer jeg til å skrive mer inngående om senere, men forenklet kan vi si at kroppen reagerer på følelsene våre. Og dette vet du egentlig fra før. For når du blir flau, begynner kroppen å rødme. Når du blir trist, produserer kroppen tårer. Når du blir redd, kan du kjenne det i magen - for å nevne noe. 

Og ikke nok med det. Våre tidligere erfaringer og opplevelser setter spor i kroppen. Vår historie preger rett og slett hvordan vi uttrykker og beveger oss, våre vaner og væremåter. Dette kan høres litt svevende ut, og for mange være vanskelig å forstå. At livet setter seg i kroppen. Hva mener vi egentlig med det? 

Se for deg et barn som har vokst opp under omsorgssvikt uten trygge omsorgspersoner. Kanskje har det opplevd gjentatt og systematisk fysisk, psykisk eller seksuell vold. Blitt utsatt for mobbing på skolen. Ingen å prate med, ingen barnet stoler på. En kropp i konstant forsvar og nødvendig beredskap. 

Etter en slik oppvekst, bærer disse barna med seg sin historie og sine erfaringer videre inn i voksenlivet. De husker kanskje ikke så mye fra barndommen. Mye kan være fortrengt. Men en brå bevegelse, en høy lyd eller en spesiell lukt kan minne kroppen om noe fra fortiden og gjøre deg redd. For kroppen husker, selv om du har glemt. 

Kroppen er på denne måten en verdifull kilde til kunnskap, noe vi har stor respekt for og jobber etter i psykomotorisk behandling. Når en pasient oppsøker hjelp for sine plager, har vi alltid dette i mente. Pasienten er alltid kroppen sin, og kroppen bærer med seg sin historie. 

Jeanette Fagerlid

Om du ønsker å lære mer om denne tematikken vil jeg anbefale deg å lese litteratur om kroppsfenomenologi. 

 

 

Referanser:

Thornquist, E. (2018). Vitenskapsfilosofi og vitenskapsteori (2.utg.). Kap.4. Fagbokforlaget.



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn