Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Matreaksjoner

Kosthold og ernæring

23. september 2023



Denne artikkelen er for deg med diffuse symptomer og plager du har hatt over lengre tid som ikke slår ut på noen undersøkelser du har tatt hos legen. Legen anser deg derfor som "frisk", men du føler deg syk. Kanskje har du til og med en pulsmåler som indikerer at noe er galt. Symptomene kan være:

  • Eksem og utslett
  • Rennende og kløende øyne og nese
  • Søvnproblemer
  • Energimangel og utmattelse
  • Nedsatt konsentrasjon
  • Hodepine og migrene
  • Unormal menstruasjonssyklus
  • Sesongallergier
  • Blodtrykksfall når du reiser deg 
  • Problemer med temperaturregulering 
  • Angst, uro eller panikkanfall
  • Symptomer fra mage/tarm
  • Kroniske betennesler i muskler, ledd og sener

Dette er ulike symptomer på at kroppen din kanskje reagerer på noe i maten du spiser (2).

Vi skiller mellom allergi og intoleranser.

Dersom du har en form for matvareallergi vil kroppen produsere antistoffet IgE som kan påvises gjennom en blodprøve hos fastlegen (2). 

Men hva når du reagerer på maten du spiser, men prøvene hos legen ikke gir deg svar?

Da kan det være verdt å teste nivåene dine av IgG-antistoffer i blodet for å se om det er noen matvarer/proteiner du er intolerant mot (2). Dette gjøres foreløpig ikke hos fastlegen, men en rekke andre aktører tilbyr slike tester. 

Grunnet tilbud om både pre- og postanalytisk veiledning vil jeg anbefale Lab1 i Sandvika. Der kan du starte med å booke en gratis og uforpliktende preanalytisk veiledning hvor du over telefon (eller fysisk oppmøte i Sandvika) får hjelp til å velge hvilke tester som kan være hensiktsmessige å ta for deg ihh. til dine plager. Lab1 samarbeider med Raftoklinikken i Bergen for gjennomføring av testene du ikke kan ta hjemme. Etter at du har fått dine prøvesvar kan du booke en postanalytisk veiledning for råd om veien videre.

lab1

Dersom testen din slår ut på enkelte matvarer, kan du forsøke i fire uker å redusere matvaren(e) helt eller delvis fra kostholdet og se hva som skjer med kroppen din og hvordan du føler deg. Har testen din mange utslag kan det tyde på at problemet ligger i tarmen. Ta gjerne kontakt med en kostholdsveileder om du trenger hjelp i denne prosessen. 

Men hva hvis testene ikke slår ut på tester for matintoleranser, men du jevnlig opplever å bli dårlig av mat?

Da kan det hende kroppen din produserer for mye histamin eller sliter med å bryte ned mengden histamin i forhold til det som tilføres (2). 

Histamin både produseres i kroppen og tilføres via maten vi spiser, og er en naturlig del av kroppens immunrespons og forsvarssystem. 

Heldigvis tilbyr Lab1 også tester for histaminintoleranse. I boken "Når sunn mat gjør deg syk" får du hjelp til hva du kan spise for å få det bedre dersom kroppen din sliter med dette.

I tillegg til endring og tilpasning i kostholdet vil stressmestring og avspenning kunne ha en positiv innvirkning på hvordan kroppen tåler det du spiser (2). En kropp i beredskap kan aktivere immunsystemet og frigjøre histamin. En kombinasjon av kostholdstilpasning og økt grad av avspenning i hverdagen vil derfor kunne redusere dine symptomer mer effektivt. Som psykomotoriker er det her min kompetanse kan bidra til å hjelpe deg. 

Ikke gi opp kampen din om å få det bedre! 

Håper du finner svarene du leter etter og at denne artikkelen kan hjelpe deg litt videre. 

Lykke til på din reise,

Jeanette Fagerlid

Referanser:

(1) Hexeberg, E. & Hexeberg, S. (2019) Nytt blikk på autoimmun sykdom. Bruk mat som medisin. Cappelen Damm. 

(2) Hexeberg, S. & Kirksæther, L. (2023) Når sunn mat gjør deg syk. Frisk Forlag



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn