Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Psykomotorikk og vagus

Hvile og avspenning, Psykomotorikk

10. september 2023



Det autonome nervesystemet regulerer de ubevisste og automatiske funksjonene i kroppen som eksempelvis hjertefrekvens, pustefrekvens, svetteutskillelse, spyttproduksjon, hormoner, blære, tarm og blodtilførsel. Via det autonome nervesystemet får hjernen din altså kontinuerlig informasjon av typen om du puster dypt, overfladisk eller om du holder pusten.

Den ene delen av det autonome nervesystemet har du nok hørt om før - ofte omtalt som "fight or flight" eller det sympatiske nervesystemet. Dette overlevelsesystemet trenger kroppen for å mestre kriser.

Den andre delen av det autonome nervesystemet er kanskje ikke like kjent, men omtales gjerne som "rest and digest" eller det parasympatiske nervesystemet. Som det engelske navnet så fint tilsier, hjelper denne delen av nervesystemet kroppen med å hvile og restituere seg. Hovednerven for dette systemet er vagusnerven.

Vagusnerven senker pulsen og roer ned kroppen. En aktiv og velfungerende vagusnerve nedregulerer produksjonen av betennelsesdempende stoffer i kroppen, demper smerter og bidrar til regenerasjon. Ved arbeid med stressregulering er med andre ord aktivering av det parasympatiske nervesystemet helt sentralt. Så hvordan aktivere vagus?

Gjennom bevisst eller ubevisst arbeid med pusten.
Og det er her psykomotorikken kommer inn.

Vagus stimuleres til økt aktivitet når pustefrekvensen vår reduseres. En rolig pust fremmer avspenning, og på denne måten kan pusten brukes til å regulere det autonome nervesystemet og gi deg ro når du trenger det. 

Om du til vanlig puster høyt oppe i brystet i hvile gir dette signaler til hjernen om at det er fare på ferde, uavhengig om faren er reell eller du bare sitter i en litt uhensiktsmessig stilling. I psykomotorisk behandling jobber vi med å utforske måten du bruker kroppen på, for å legge forholdene bedre til rette for at pusten naturlig får slippe bedre til. Kanskje går du rundt med ulike muskulære spenninger og hold i kroppen du ikke selv er bevisst eller klarer å gi slipp på?  

Men ulike situasjoner krever ulike pustemønstre og pustens bevegelser blir i stor grad styrt av vår sinnstilstand. Derfor finnes det ikke én ideell pust som passer for alle til en hver tid. I psykomotorikken jobber vi mot å oppnå en fleksibel kropp med en fleksibel pust som har mulighet for å tilpasse seg livets utfordringer.

I arbeidet med å aktivere vagus finner noen god hjelp i å jobbe med aktive pusteøvelser hvor utpusten bevisst forlenges og pustefrekvensen reduseres til 5-6 pust i minuttet. Andre oppnår avspenning gjennom å praktisere yoga eller pilates.

Dersom dette ikke fungerer for deg, kan noen timer med psykomotorisk fysioterapi kanskje hjelpe nettopp deg videre på veien mot å finne indre ro og hvile.

Jeanette Fagerlid

Referanser:

Myskja, A. (2018). PUST - Nøkkelen til styrke, helse og glede. Kap.3-6. J.M. Stenersens Forlag AS.



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn