Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Pust og fordøyelse

31. desember 2024



Diafragma er koblet til alle indre organer, inkludert tarmer, lever og nyrer.

Vagusnerven har sin sterkeste gren til tarmen. I hvile når vagus er aktivert får kroppen signaler som motvirker betennelser i tarmene. Kronisk stress kan derfor bidra til tarmproblemer, betennelser og smerter.

Ved innpust trekker diafragma seg sammen og går nedover og utover. På denne måten kan den massere de indre organene i en full bevegelse.

Nedsatt bevegelighet i diafragma har en direkte påvirkning på tarmfunksjonen (1). Dette resulterer i en mindre effektiv kommunikasjon mellom "magefølelsen" og tankene våre.

Når diafragma er sterk og myk kan den utvide seg hele 10 cm mellom inn- og utpust. Ved nedsatt bevegelighet kan utslaget reduseres så mye som til under 1 cm! Dersom du ikke puster ned i magen - og den store pustemuskelen i mellomgulvet ikke beveger seg - vil hjernen sende signaler om sparebluss og gjøre pusten mindre effektiv. 

Ved å registrere balansen mellom oksygen og karbondioksid i blodet, regulerer hjernen både pustens rytme og intensitet. For mye oksygen i blodet vil gi signaler om at du ikke trenger å puste. 

Referanser:

(1) Myskja, A. (2018). PUST - Nøkkelen til styrke, helse og glede. Kap.3. J.M. Stenersens Forlag AS.



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn