Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Jeanette Fagerlid

tilbyr psykomotorisk

fysioterapi med

kortere ventetid

Timebestilling

Pust, kropp og følelser

Psykomotorikk

3. desember 2022



I psykomotorikken jobber vi ut fra et helhetlig syn på mennesket. Og dette er det mange terapeuter som hevder at de gjør - alle på hver sin måte.

Etter min grunnutdanning som fysioterapeut mente jeg også at jeg jobbet ut fra et helhetlig syn. Jeg så jo tross alt at plager og feilstillinger i en del av kroppen kunne forårsake plager andre steder i kroppen. For eksempel at en brukket ankel kunne føre til overbelastning i det "friske" beinet, eller gi plager i skuldre og nakke dersom pasienten måtte bruke krykker. 

Men når jeg nå som psykomotoriker sier at jeg jobber helhetlig, mener jeg noe helt annet. Noe mye større. 

Vi møter våre pasienter og behandler deres plager ut fra en forståelse av at kropp og psyke ikke kan skilles fra hverandre. Mennesket er alltid begge deler på en gang. 

Som nevnt i tidligere artikkel er det en samtidighet mellom kropp og følelser. Kropp og følelser har rett og slett en gjensidig påvirkning på hverandre (1986). Når du blir redd, begynner hjertet å slå raskere. 

Men faktisk - så er det en komponent til.

Nemlig pusten.

For når du blir redd, er det ikke bare hjertet i kroppen din som påvirkes. Musklene dine vil stramme seg. Også holder du pusten. 

Hvordan henger dette sammen? 

Jeg skal prøve å forklare.

Kroppen formidler våre følelser. Du ser forskjell på en som er lett og på en som er tung til sinns.

Når musklene dine strammer seg, holdes følelsene dine også tilbake. Følelsene undertrykkes som det så fint heter. Da blir kroppen stiv, noe som naturlig nok påvirker dine bevegelser. 

Men samtidig som musklene spenner seg, bremses også pusten din. Med andre ord reguleres følelsene dine både av muskulatur og av pust. 

Så om du snur på det, vil følelsene dine slippe til dersom du gir slipp på spenninger og pust. 

Dette har som du sikkert forstår en viktig terapeutisk implikasjon. Når vi i psykomotorikken behandler muskulære spenninger og plager, har vi derfor alltid i mente at spenningene kan ha en viktig emosjonell funksjon.

Med kroppen som innfallsvinkel, jobber vi med dette samspillet mellom pust, spenninger og følelser for å hjelpe og samtidig ivareta pasientene best mulig.

Jeanette Fagerlid

Referanser: 

Bunkan, B. H. & Thornquist, E. (1986). Hva er psykomotorisk fysioterapi?. Universitetsforlaget.



Share on Facebook

Personvernerklæring

Logg inn